2014.07.05. 13:40
Városnézés második felvonás
Másnap a Heptapyrgion-hoz /Επταπύργιο/ kirándultunk el Icuval és Csumival. Török neve: Yedi Kule A név mindkét nyelven azt takarja, hogy hét torony, bár a valóságban 10 toronyról beszélhetünk. Az ottomán megszállás alatt erődítményként funkcionált, így valószínűleg a konstantinápolyi (Istanbul, Isztambul ) Yedikule Erőd után nevezték el a törökök. Az alapokat azonban még Krisztus előtt 316-ban Kasszandrosz király idejében fektették le és a közép- és kora modern kori város határait jelezte. A 19. századtól az 1989-es évig börtönként funkcionált (Φυλακές Επταπυργίου). Egész területén felújítási munkálatok folynak a 70-es évektől napjainkig. Bár a fal romjait nem mondanám kiemelkedően látványosnak, a kilátás miatt mindenképp érdemes ellátogatni ide. Fentről az egész város a látogatók lábai előtt terül el.
És mindez fényképen:
Mindenhol gyönyörűen virágzik a Leander
Aki Görögországba látogat, arra lehet figyelmes, hogy nem igényel különösebb fáradtságot templomra bukkanni. Ez Thessalonikire hatványozottan igaz, kis túlzással minden második sarkon szembe jön egy. Az ortodox templomok sajátossága, hogy közvetlenül mellettük található egy úgynevezett parekkliszio (παρεκκλήσιο), amit kápolnaként fordíthatunk le. Ez egy apró de mutatós építmény. Belül a falaira szentképeket festenek, egyik oldalában egy persely van, másik oldalt pedig gyertyagyújtásra alkalmas hely, füst elvezető szerkezettel. Szerintem ez egy fantasztikusan jó ötlet! Bemegy az ember és dob a becsületkasszába pár eurót. Vesz egy gyertyát és meggyújtja miközben a szeretteire gondol és elmormolhat egy imát értük. Mindezt vitás vallási macerák és nyomasztó pátosz nélkül, ami az emberre nehezedhet egy hatalmas templom falai között.
A nap végén ellátogattunk egy Uzeri-be, aminek az a különlegessége, hogy étterem és ivó egyben. Legelőször is az Uzok és borok nagy választékéból rendelünk. Mi a Cypuro mellett döntöttünk (zöld címkés az ánizsos, a fehér pedig az ánizs nélküli)
így néz ki egy-egy adag belőle: a nevét úgy ejtjük: Cilili :)
A bal szélen lévő vödör tele van jéggel, amiből a pohárba teszünk ízlés szerint 1-2 darabot, majd erre öntjük a cypuro-t amit meglepetésemre, itt, az uzo-val egyetemben nem rövid italként fogyasztanak. Mi, földi halandók itthon rossz módszerrel isszuk a nedűt!!!
Az uzerik létjogosultságát az az egyébként zseniális görög szokás adja, hogy a szeszes ital mellé ők folyamatosan esznek is valamit; így ha már megrendeltük az italt, kérés nélkül hozzák mellé a konyha aktuális ajánlatát, ami passzol hozzá.
És hogy kulinárisan mi illik a cypuro elszürcsöléséhez?
(balról jobbra) Egy kosár kissé megpirított kenyér, céklaszósz, füstölt halak és polip falatok:
Nem győzött meg az ételek nevének hangzása? Megsúgom, céklának még nem volt jobb felhasználási módja! Minden cékla ilyen szósz akar lenni! Folyamatban van egy házi recept kifejlesztése, amit ha sikerrel kikísérleteztünk, itt a blogon közlök is! A másik két fogás is vitathatatlanul ínycsiklandozó volt.
Amit még érdemes kipróbálni:
- GARNÉLÁT! Garnéla koktélt, garnélát grillezve, mustárral, citrommal, szójával, mindenhogy!!!
-Rántott kagylót
Amikor ráharapsz, a keresztmetszete véletlenül sem úgy néz ki, mint amit a szádba vennél józan paraszti ésszel; az állaga meg mint egy kis friss agydarabka, de ez senkinek se szegje kedvét, ezek után az íze kellemes csalódás!
-Kis sült/rántott halakat (γαυρος)
Finomak, ropogósak és a szálka bennük olyan pici hogy összerágható, így nem zavar.
-Tintahal karikákat (καλαμαρι)
Elég nehéz eltépni, de egyébként nem rágós szín tiszta izom.
A sok étvágygerjesztő finomság után lehet keresgetni recepteket az interneten és kipróbálni! Hajrá:)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.